Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Black Sabbath – Dehumanizer (1992)


  Το Dehumanizer είναι το 16ο άλμπουμ των Black Sabbath και κυκλοφόρησε το 1992. Σηματοδοτεί την επιστροφή του Ronnie James Dio στους Sabbath μετά το “Mob Rules” και το “Live Evil”. Ο Geezer Butler πήγε σε μια συναυλία του Dio, ανέβηκε πάνω στη σκηνή, έπαιξε μαζί του, θυμήθηκαν τις παλιές καλές εποχές και με τη σύμφωνη γνώμη του Tony Iommi αποφάσισαν να συνεργαστούνε για ακόμη μία φορά. Πρόβλημα παρέμεινε το όνομα του drummer, ο οποίος θα επάνδρωνε το σχήμα, αφού ο, μέχρι εκείνη τη στιγμή συνεργάτης των Sabbath, Cozy Powell είχε τραυματιστεί μετά από ατύχημα την ώρα που ίππευε ένα άλογο. Ο Dio πρότεινε τον Simon Wright (AC/DC), αλλά τελικώς επιλέχθηκε ο Vinnie Appice.
 To Rockfield Studios της Ουαλίας επέλεξαν για την ηχογράφηση του δίσκου, στο οποίο είχαν ηχογραφήσει και οι Queen το A Night At The Opera και παράλληλα νοικιάσανε και ένα αγρόκτημα εκεί κοντά, ώστε απερίσπαστα να αφοσιωθούνε στο νέο τους δίσκο. Παραγωγός ήτανε ο Reinhold Mack, ενώ το mixing έγινε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Εννοείται πως ο τεράστιος εγωισμός των Iommi και Dio οδήγησε σε μια παρατεταμένη ένταση που επιμήκυνε και τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Εντέλει το “Dehumanizer” κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1992, αλλά δεν έφερε την τεράστια επιτυχία που προσδοκούσε το συγκρότημα, παρόλο που σκαρφάλωσε στο #40 στη Μεγάλη Βρετανία και στο #44 του Billboard. Να μην ξεχνούμε, ότι την περίοδο αυτή κυριαρχεί το grunge, το οποίο, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, αποτέλεσε τροχοπέδη για τη σκληρή μεταλλική μουσική.
  Η περιοδεία που ακολούθησε σήμανε και το τέλος της συγκεκριμένης σύνθεσης των Black Sabbath, καθώς ο Dio εγκατέλειψε την μπάντα μετά την απόφασή τους να εμφανιστούν στο τέλος της τελευταίας περιοδείας του Ozzy (κατά τα τότε λεγόμενα του Ozzy, αυτή θα ήτανε η τελευταία του) και αντικαταστάθηκε από τον Rob Halford.
  Μουσικά το “Dehumanizer” είναι ένας αρκετά heavy δίσκος, σαφώς επηρεασμένος από την προσωπική καριέρα του Dio. Αδικήθηκε την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε από τους κριτικούς καθώς κάποιοι θεώρησαν το δίσκο τούτο μία αποτυχημένη αναβίωση της σύνθεσης του “Mob Rules” αλλά περιέχει κάποια πολύ όμορφα τραγούδια όπως το “TV Crimes” που κυκλοφόρησε και σε single, το “Letter From Earth”, το έπος “Master Of Insanity” και το “Time Machine” που περιλαμβανόταν και στο soundtrack της ταινίας “Waynes World”, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουμε και τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ.
  Η συγκεκριμένη έκδοση, η οποία έχουμε στην κατοχή μας, κυκλοφόρησε το 2011 σε διπλό LP με το δεύτερο δίσκο να περιλαμβάνει επιπλέον αρκετά καλούδια με αποκορύφωμα 5 live τραγούδια από την εμφάνισή τους στη Tampa της Florida στις 25 Ιουλίου 1992. Επίσης να σημειώσουμε ότι στο tracklist που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βινυλίου δεν αναφέρεται το  τραγούδι “After All (The Dead)”  που ακούγεται στην τέταρτη πλευρά του δίσκου μαζί με το  Master of Insanity”.
 

Tracklist
Side One
  1. Computer God
  2. After All (The Dead)
  3. TV Crimes
  4. Letters from Earth
  5. Master of Insanity
Side Two
  1. Time Machine
  2. Sins of the Father
  3. Too Late
  4. I
  5. Buried Alive 
Side Three
  1. Master of Insanity (Single edit)
  2. Letters from Earth (B-side of "TV Crimes")
  3. Time Machine (Wayne's World version)
  4. Children of the Sea (Recorded live at The Sundome, Tampa, Florida, 25 July 1992)

Side Four
  1. Die Young (Recorded live at The Sundome, Tampa, Florida, 25 July 1992)
  2. TV Crimes (Recorded live at The Sundome, Tampa, Florida, 25 July 1992)
  3. Master of Insanity/After All (The Dead)  (Recorded live at The Sundome, Tampa, Florida, 25 July 1992)
  4. Neon Knights (Recorded live at The Sundome, Tampa, Florida, 25 July 1992)
Πρωτοδημοσιεύθηκε στο rocktime.gr
     http://rocktime.gr/index.php?view=view_albums&option=oldtimerock&item=1420995120&lang=el#


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου