Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη με τους DESERT NEAR THE END

Δέκα χρόνια ύπαρξης συμπληρώνουν φέτος οι Desert Near The End, κυκλοφορώντας πρόσφατα το νέο τους πόνημα. Το ιδιαίτερο heavy thrash τους φαίνεται ακόμα πιο ατσάλινο και δυναμικό λοιπόν, με το τέταρτο άλμπουμ "Of Fire And Stars".

Καταρχάς ποιοι είναι οι Desert Near The End; Δώστε μας το βιογραφικό σας.


Καλησπέρα! Λοιπόν.. είμαστε οι Desert Near the End από την Αθήνα με έτος ίδρυσης ή έτος βάπτισης όπως λέμε μεταξύ μας το 2009, γιατί η πορεία είχε ξεκινήσει ήδη από το 1998. Έχουμε κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ από το 2011 μέχρι σήμερα, με το τελευταίο το "Of Fire and Stars" να έχει βγεί επίσημα τον Μάρτιο του 2019. Ηχητικά κινούμαστε στον χώρο του 90's Power/Thrash με διάφορες πινελιές από τον χώρο του Extreme Metal ειδικά στη μουσική.

Είστε ιδιαίτερα ενεργοί, έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους. Πώς βλέπετε την αντίδραση του κόσμου;

Θετική πάνω απ' όλα! Αν κάποιος μας ακούσει συνειδητοποιεί ότι ο ήχος μας έχει στοιχεία που μπορούν να κάνουν appeal σχεδόν σε οποιονδήποτε, από όποιον χώρο του Metal και αν προέρχεται ο ίδιος αρχικά. Την ατάκα δεν είστε αυτό που περίμενα την έχουμε ακούσει επανειλημμένα, και κυρίως για καλό!
Από την άλλη βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στο που να μας τοποθετήσει κανείς.. οι σκηνές, ειδικά συναυλιακά, λειτουργούν κάπως "θεματικά" για καλό ή για κακό. Άρα το να κολλάς παντού και πουθενά είναι λίγο δύσκολο.. όμως ήταν και κάτι που το επιδιώξαμε και εμείς εξαρχής, το να μην είμαστε στρατευμένοι σε μια σκηνή αυστηρά δηλαδή.

Με κάθε δουλειά θεωρείτε πως γίνεστε και πιο ώριμοι μουσικά;

Σίγουρα γινόμαστε πιο έμπειροι.. τώρα για το πιο ώριμοι.. δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω εύκολα γιατί πέρα από την πρώτη εντύπωση που προκαλεί η λέξη, έχει και μια αρνητική χροιά στα αυτιά μου. Η ωριμότητα είναι αυτό που σου μένει όταν φεύγει η φλόγα και ο ενθουσιασμός και ξέρεις πλέον πως να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα συνειδητά. Και ειδικά στο metal, που πολλές φορές είναι μουσική μέσα από "συμβάσεις", η φλόγα και η άγνοια κινδύνου έχουν βγάλει τα καλύτερα αποτελέσματα! Είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ του να έχεις την εμπειρία να χρησιμοποιήσεις τα εκφραστικά σου μέσα για να επικοινωνήσεις την όποια τρέλα υπάρχει μέσα σού από το να έχεις πλέον την ωριμότητα και να ξέρεις πως και τι θα κάνεις σχεδόν πριν το κάνεις! Η αποστείρωση και το metal δεν πολύ πάνε μαζί.. Η αίσθηση του ότι κάθε riff είναι το καλύτερο και ότι κάθε τραγούδι είναι έπος(ακόμα και αν δεν είναι) είναι ανεκτίμητη! Οπότε ας αποκτά μια μπάντα ή δημιουργός εμπειρία και ας αφήσουμε την ωριμότητα για όταν γινόμαστε ακροατές! Έτσι λειτουργεί πολύ καλύτερα πιστεύω.

Ποια η ανταπόκριση στο “Of Fire And Stars”;

Ήταν πολύ καλή αν και απλωμένη δυστυχώς χρονικά γιατί υπήρξε ένα πρόβλημα με την κοπή του άλμπουμ, η πρώτη ήταν ελαττωματική, οπότε έπρεπε να ξαναγίνει με άμεσο αποτέλεσμα τα promo για τον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, να αργήσουν να φύγουν. Αλλά σε γενικές γραμμές, γιατί δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους, η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και οι περισσότεροι έδειξαν να αντιλαμβάνονται και την διαφορετική προσέγγιση που ακολουθήσαμε στο άλμπουμ, το οποίο είναι πιο αναλογικό και λιγότερο επεξεργασμένο από τα προηγούμενα.

Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να φτάσετε στο τελικό αποτέλεσμα;

Αν και συνθετικά τα τραγούδια ήταν έτοιμα αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει η ηχογράφηση, το τεχνικό κομμάτι δεν πρέπει να πήρε πάνω από τρείς μήνες, με κάποια διαλείμματα φυσικά. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σχεδόν όλες στα incorporated m. studios στην Κηφισιά από τον Βασίλη Παππά όπου ανέλαβε και την μίξη του άλμπουμ.





Τι σκεφτόσασταν και καταλήξατε στον τίτλο “Of Fire And Stars”;

Αν και γενικά το άλμπουμ δεν είναι concept με την αυστηρή έννοια του όρου, υπάρχει μια θεματική η οποία διατρέχει σχεδόν όλα τα τραγούδια. Και η οποία είναι, πολύ γενικά, η επίδραση που είχαν και έχουν τα άστρα στη ιστορία της ανθρωπότητας. Γιατί οι άνθρωποι πάντα κοίταζαν τα άστρα για έμπνευση ή απαντήσεις και ο καθένας έβρισκε και κάτι διαφορετικό, θεωρητικά!. Θεούς και δαίμονες, τον παράδεισο και την κόλαση, εξωγήινους ή προγόνους, το παρελθόν και το μέλλον μας.. και όλα αυτά διαχρονικά βρήκαν τον δρόμο τους στη ζωή μας μέσα από την θρησκεία, την επιστήμη και την τέχνη. Και έτσι τα άστρα άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία και η φωτιά τούς έγινε κατά κάποιο τρόπο καύσιμο για την φαντασία και άρα φάρος για το μέλλον μας. Αυτό εξερευνούμε στο "Of Fire and Stars" μέσα από αναφορές σε ιστορίες, βιβλία και ιστορικά γεγονότα.

Έχετε ιδέες πάνω σε νέα κομμάτια;

Και όχι μόνο! Το επόμενο άλμπουμ είναι έτοιμο και βρίσκεται στην διαδικασία της μίξης. Βέβαια αυτό δεν είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται γιατί το "Of Fire and Stars" κλείνει σε λίγο ένα χρόνο ζωής και φυσικά το ότι το επόμενο είναι έτοιμο τεχνικά δεν σημαίνει ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει και σύντομα. Πέρα από αυτό πάντως πρέπει να πω ότι πιστεύω ειλικρινά ότι τα τραγούδια του επόμενου άλμπουμ είναι τα καλύτερα που έχουμε γράψει ποτέ!

Τι live έχετε για φέτος;


Δυστυχώς όχι πολλά.. έχουμε ένα στην Τσεχία τον Ιούλιο αλλά εντός συνόρων δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο. Βέβαια το 2020 είναι ακόμα νέο οπότε ελπίζουμε να μας δωθεί η ευκαιρία.

Τι γνώμη έχετε για την εξέλιξη του metal ως σήμερα;

Το Metal το βλέπω πάρα πολύ σαν έναν ζωντανό οργανισμό! Μεγαλώνει, εξελίσσεται, ανακαλύπτει καινούργια πράγματα και εκφραστικά μέσα, ακονίζει τα παλιά, αφήνει πίσω του κομμάτια του εαυτού του που δεν τον εκφράζουν πια μόνο για να τα βρει πάλι μπροστά του κάτω από άλλη ματιά. Κάνει λάθη, περνάει φάσεις, γίνεται βαρετός ή κουραστικός μόνο και μόνο για να αναγεννηθεί ξανά! Βγήκε λίγο ποιητική η απάντηση αλλά για τέχνη και έκφραση μιλάμε όχι για προϊόν!


Ποια σχήματα σας επηρέασαν ως μπάντα;

Πολλά και συνεχίζουν να προστίθενται και καινούργια! Αλλά αν πρέπει να βρούμε την ρίζα των επιρροών μας αυτή βρίσκεται στους Iced Earth και τους Blind Guardian. Αυτές οι δύο μπάντες είναι αυτές που δεν με έκαναν, προσωπικά τουλάχιστον, μόνο οπαδό αλλά άναψαν και εκείνη την φλόγα που σου λέει ότι αυτό θέλεις να κάνεις και εσύ! Τώρα από εκεί πέρα είναι πολλές οι μπάντες που διαμόρφωσαν περαιτέρω και ολοκλήρωσαν την οπτική μας πάνω στη μουσική. Από τους Kreator και τους Rotting Christ μέχρι τούς Primordial και τους Heaven Shall Burn και ευτυχώς αυτό συνεχίζεται.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το συγκρότημα;

Σε αυτή τη φάση και σε αυτή την ηλικία που είμαστε δεν έχουμε εξωπραγματικές και ανεδαφικές φιλοδοξίες για τους Desert Near the End. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και η ζωή, με ότι φέρνει ή δεν φέρνει, να γράφουμε τραγούδια και να τα μοιραζόμαστε! Δεν είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία του κόσμου αλλά δεν είναι και μικρό πράγμα! Οπότε όπως λέμε πάντα.. Follow the path across the Desert.

Official links

https://www.youtube.com/channel/UCllY-sWWC2fLe-83tHAxQPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου