Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη με τη "Μαύρη Ζάχαρη"



1. Πως προέκυψαν η Μαύρη Ζάχαρη; Ήσασταν φίλοι από παλιά; Ή γνωριστήκατε μέσα από την μουσική σας πορεία;

Όχι, δεν είμασταν φίλοι από παλιά, γίναμε μέσα απ’ τη μουσική μας πορεία. Ασχολούμασταν όλοι με τη μουσική από παλιά και βρεθήκαμε από διάφορες συγκυρίες να συμπορευόμαστε σ’ αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι.

2. Πώς έγινε το πάντρεμα;

Η ομάδα δημιουργήθηκε μέσα από διάφορες οδούς, από συστάσεις κοινών φίλων έως αγγελίες. Αυτή η σύσταση-πάντρεμα ήταν αυτοσκοπός, προκειμένου να περάσουμε όμορφα δημιουργώντας μουσική.

3. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του συγκροτήματος;

Το ανοιχτό μυαλό, η αγάπη για τη μουσική, η ανάγκη για δημιουργία και –κατά περίπτωση– πειραματισμό.

4. H Επιλογή των τραγουδιών πώς γίνεται;

Των δικών μας κομματιών με τυχαία σειρά. Υπάρχουν πολλά τραγούδια στα συρτάρια και βγαίνουν, δουλεύονται και ηχογραφούνται… Είμαστε στην αρχή ακόμα. Στα Live παίζουμε και διασκευές, για τις οποίες επιλέγουμε από κοινού κομμάτια που μας αρέσουν και τα διασκευάζουμε. Εκτός των δικών μας κομματιών έχουμε λάβει πολύ καλές κριτικές και για τα διασκευασμένα κομμάτια που επιλέγουμε, κοινώς το playlist

5. Ποιος και γιατί ''βάφτισε'' το συγκρότημα;

Ο νονός ήμουν εγώ (Αχιλλέας). Με εξίταρε ο συνδυασμός των δύο αυτών λέξεων-εννοιών. Το μαύρο, κάτι «σκληρό» κι η γλυκιά ζάχαρη, δύο στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά μέσα απ’ τις αντιθέσεις τους. Από ‘κει και πέρα μέσα στους καιρούς έχει αποκτήσει πολλές αλληγορικές έννοιες πέρα απ’ την κυριολεκτική της. Από το Brown Sugar των Stones που μιλάει για μια μαύρη κοπέλα –την κοπέλα του Jagger– έως και τη «σκόνη». Φαντασία να ‘χεις…

6. Νέα τραγούδια «Είμαι καλά» και «Θα με χάσεις» δώστε μας μια γεύση στο τι θα ακούσουμε;

Θ’ ακούσουμε δύο τραγούδια ελληνόφωνα με επιρροές από το rock και blues της δεκαετίας του ’70. Στιχουργικά, το ένα είναι αυτοβιογραφικό (Θα με Χάσεις) και περιγράφει μια κατάσταση που πιθανά έχει συμβεί σε αρκετούς από μας, ενώ το άλλο (Είμαι Καλά) περιγράφει την απάθεια προς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

7. Πείτε μου λίγα λόγια για τους συντελεστές που συνέβαλαν σε όλη αυτή την διαδικασία;

Με την ευκαιρία να αναφέρω και τα μόνιμα μέλη της μπάντας. Νατάσα Παυλίδου – Φωνή, Αχιλλέας Παπαμόσχος – Κιθάρες, Βασίλης Παπαντωνίου – Μπάσο, Γιώργος Χρήστου – Τύμπανα. Από ‘κει και πέρα μέρος στην ηχογράφηση του «Θα με Χάσεις» πήραν και οι Γιάννης Παβέζας (Wah Κιθάρα) και Ευθύμης Τσακίρης (Σαξόφωνο), πολύ καλοί μουσικοί και φίλοι. Επίσης τους στίχους για το «Θα με χάσεις» και το «Είμαι Καλά» έγραψαν οι Αλεξάνδρα-Ιωάννα Δημητρίου κι ο Άγγελος Μπάκας, αντίστοιχα.
 

8. Αν ένας πιτσιρικάς ρωτούσε τι γνώμη σας για το ποιους δίσκους να ψάξει από  το παρελθόν, τι θα του προτείνατε και γιατί; 

Πέρα απ’ τις προσωπικές προτιμήσεις θα τον προτρέπαμε ν’ ακούσει διάφορα είδη μουσικής για ν’ αποκτήσει ιδία άποψη. Θα ‘πρεπε σίγουρα ν’ ακούσει κλασσική μουσική, pop (Michael Jackson), rock (πολλά κομμάτια, από Stones, Floyd, Rory, Zappelin, μέχρι οτιδήποτε σημερινό όπως τους Rival Sons), Blues (από Robert Johnson μέχρι και τους σύγχρονους, Joe Bonamassa κτλ.), Metal (Maiden κτλ. –αδικώ πολλούς μη αναφέροντας τους αλλά είναι ατελείωτοι–) αλλά και ρεμπέτικα και πολλά άλλα.. Θα του έλεγα να μην καταλήξει αν δε γνωρίσει λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις κοινωνικο-πολιτικές και θρησκευτικές συνθήκες κι αντιλήψεις που επικρατούσαν τις εκάστοτε περιόδους. Δε μένει ανέπαφη η μουσική –κυρίως στιχουργικά– απ’ αυτές τις συνθήκες. Το “Street Fighting Man” των Stones ας πούμε, τότε ήταν «επαναστατικό κομμάτι», όχι τόσο όσο θα ήταν σήμερα…δεν μπορείς να το κρίνεις και να το απαξιώσεις όπως και να ‘χει. Ακόμα και να καταλήξει κάποιος νομίζω ότι οι κεραίες του είναι καλό να είναι ανοιχτές. Από παντού μπορεί ν’ ακούσεις κάτι καλό κι ωφέλιμο για την ψυχή και το μυαλό.

9. Τελειώνοντας θα ήθελα να μας πείτε που μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες σας;

Προς το παρόν στη σελίδα μας στο facebook,
https://www.facebook.com/mavrizaxari/
και το κανάλι μας στο youtube
https://www.youtube.com/user/MAVRIZAXARImusic
Συζητάμε και τη δημιουργία του δικού μας website αλλά προς το παρόν ρίχνουμε το βάρος του χρόνου μας στις ηχογραφήσεις.
Καλή συνέχεια, να περνάτε όμορφα
Μ/Ζ


https://www.youtube.com/watch?v=0qLQR3lliis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου