Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

GRANDE FOX – “Kulning” (self-released, 2018)

Στη χώρα μας το heavy rock ή αλλιώς stoner έχει τρελή άνθηση. 
Μπάντες, όπως οι NIGHTSTALKER το ξεκίνησαν όλο αυτό και μέχρι σήμερα γνωρίζουν επιτυχία, ενώ τεράστια ονόματα όπως οι VICPLANET OF ZEUS, 1000 MODS και πολλοί άλλοι ήδη κάνουν εκτενείς περιοδείες και είναι γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το EP που έπεσε στα χέρια μας, από τους Θεσσαλονικείς GRANDE FOX, με τίτλο "Kulning" μπαίνει γενικά κάτω από αυτή την ταμπέλα, αλλά όπως και οι VIC (στο δικό τους στυλ, βέβαια) έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Η μπάντα έχει έτοιμο να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ και πραγματικά αυτό που ακούμε στο EP μας εξάπτει την περιέργεια.
 Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Με το που ξεκινάει το EP σε εκπλήσσουν. Ψυχεδέλεια, γυναικεία φωνητικά και ένας προσωπικός ρυθμός που δεν έχουμε συνηθίσει στα «μπαφιάρικα» κλασσικά ελληνικά στόνερ άλμπουμ! Η μπάντα περνάει σχεδόν hard rock καταβολές μέσα, αλλά και ταυτόχρονα πειραματίζεται πολύ με την ψυχεδέλεια. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα γυναικεία φωνητικά σε αυτό που χρησιμοποιήθηκαν αρκετά έντονα για αυτό το EP και στο επέρχομενο  άλμπουμ τους, όπως συνέβη και στο πρώτο, ίσως πειραματιστούν λιγότερο, αλλά δείχνουν μπάντα που δεν υπακούει σε κανόνες.
Σπουδαίο και αφηγηματικό κομμάτι το  "Hermitage" που ίσως είναι και το καλύτερο του EP, αν και έχει πιο ιδιαίτερο τόνο. Στο "Sealed Curse" που ακολουθεί γυρνούν σε πιο κλασσικές φόρμες αλλά και πάλι δεν τους λείπει αυτή η προσωπικότητά τους. Μόνο και μόνο να ακούσετε τον τραγουδιστή τους αρκεί για να καταλάβετε ότι η μπάντα έχει δουλέψει το θέμα «προσωπικό στυλ» πάρα πολύ. Δε λείπει η έντονη ψυχεδελική διάθεση και σε αυτό το κομμάτι και τα γυναικεία φωνητικά κάνουν πάλι έντονη  την παρουσία τους!
 Πολύ ωραίο και το ομώνυμο που κλείνει το EP, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία για το όμορφο εξώφυλλο που ντύνει με τον κατάλληλο τρόπο τη δημιουργία τους, όπως και την έξοχη παραγωγή.
Οι GRANDE FOX βάζουν υποψηφιότητα για ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο στο χώρο του ελληνικού και, γιατί όχι, παγκόσμιου heavy rock. Δείχνουν να έχουν το όραμα και τα εφόδια για αυτό. Αναμένουμε λοιπόν, το δεύτερο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ.
Links: 
BANDCAMP https://grandefox.bandcamp.com/album/space-nestΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου