Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τους Grande Fox


Καλησπέρα "GRANDE FOX". Πριν ξεκινήσουμε θα θέλαμε να μας συστηθείτε.

Καλησπέρα και σένα Δημήτρη!!! Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για την δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί σου και τον κόσμο που θα αφιερώσει λίγο χρόνο να διαβάσει την συνέντευξη αυτή και να μας γνωρίσει ακόμη καλύτερα. Είμαστε ένα σχήμα που δημιουργήθηκε τον Οκτώμβρη του 2013 και το σύνολο μας αποτελούνταν από 4 μέλη. Καθώς αρχίσαμε πολύ πειραματικά τα πρώτα μας βήματα και όπως είναι αναμενόμενο για ένα σχήμα που "ψάχνει" την ταυτότητα του υπήρξαν τότε και οι ανάλογες διακυμάνσεις όπως αυτής της τελικής διαμόρφωσης των μελών , του ήχου αλλά και του image. Mόλις τα πράγματα άρχισαν να σταθεροποιούνται και να δρομολογείτε η δημιουργική μας πορεία αρχίσαμε να γράφουμε υλικό το οποίο ηχητικά κατατοπίζετε στον "space psychedelic stoner heavy rock" ήχο. Μια ηχητική κατεύθυνση που μας δίνει μεγάλο εύρος έκφρασης μουσικά και στιχουργικά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για κάτι νέο και πρωτοποριακό κυρίως για τα Ελληνικά δεδομένα.


Τι ιστορία υπάρχει πίσω από αυτό το όνομα και πως προέκυψε ?

GRANDE FOX για εμάς συμβολικά σημαίνει, μεγάλο πνεύμα, μεγάλο όραμα. Κατά κύριο λόγο το πνεύμα που μας διακατέχει. Στην αρχή η ονομασία ήταν fox terrier (σ.τ.σ. sic) που σημαίνει άγρια αλεπού αλλά έχει και το γνωστό τίτλο ράτσας σκύλου. Στην πορεία όσο γνωρίζαμε σιγά σιγά καλύτερα τους  αυτούς μας μέσω της μουσικής και θέλοντας να εκφράσουμε καλύτερα το ποιοί είμαστε το αλλάξαμε σε αυτό που ισχύει και μέχρι σήμερα. Θα λέγαμε ίσως ότι και η γραμμή που ακολουθούμε μέχρι σήμερα μοιάζει με αυτή της αλεπούς όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες μέχρι να φτάσει στο στόχο της. Περισσότερο μοιάζει η προσήλωση που δείχνουμε στο να πετύχουμε αυτά που θέλουμε παρά τη πονηριά για την οποία είναι και διάσημη η αλεπού ως ζώο σε μερικά παραμύθια. Σε κάθε περίπτωση πάντως μας γοητεύει ο τρόπος που κινείται στη φύση αυτό το πανέμορφο όν.

Αν ψάξει κάποιος για εσάς θα δει πως το βιογραφικό σας δεν είναι μικρό και τραβά αρκετά χρόνια πίσω. Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί για εσάς όμως καθαρά δισκογραφικά ?

Το σχήμα μέχρι στιγμής μετρά τα 5,5 χρόνια ύπαρξης. Όλα ξεκίνησαν με την ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσω της μουσικής και να μοιραστούμε με το κόσμο την δημιουργικότητα μας , την πνευματικότητα αλλά και τα βιώματα μας τα οποία με ιδιαίτερη καλλιτεχνία καταφέραμε να αποτυπώσουμε σε κάθε μας κομμάτι μέχρι στιγμής. Στην αρχή ξεκινήσαμε διασκευάζοντας μεγάλους καλλιτέχνες και να κάνουμε εμφανίσεις εντός Θεσσαλονίκης αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε οτι
αυτή η γραμμή δεν σε βγάζει κάπου και η διάρκεια ζωής ενός σχήματος πάνω σε κάτι τέτοιο είναι μικρή με ημερομηνία λήξης, εκτός κι αν είσαι του λαϊκού και κάποια στιγμή φτάσεις να ανοίγεις πρόγραμμα σε Ελληνες καλλίτεχνες στα γνωστά "μπουζούκια". Έτσι περίπου στον χρόνο πάνω αρχίσαμε να ανοιγόμαστε και να διοχετεύουμε την δική μας ενέργεια και πραγματικότητα στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας. Το ντεμπούτο μας έγινε με το LP "SPACE NEST" ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ που αγαπήσαμε κάναμε την αρχή μας. Ακολούθησαν και οπτικά σε τραγούδια του αλμπουμ όπως το "PSYCOTROPIC", "ROUTE 66" κά. Από εκείνο το σημείο και μετά βρήκαμε τα πατήματα μας και συνεχίσαμε πολύ δυναμικά με το EP "ΚULNING", μια τριλογία που κατάφερε να μείνει για 31 ημέρες στην πρωτιά γαλλικών charts. Την δημιουργία αυτή τίμησε ιδιαίτερα η πρωταγωνιστική παρουσία της Αγγελίνας Παπαδοπούλου στα γυναικεία φωνητικά αλλά και ο Stephen Keeman στο ρόλο του τσελίστα στο τραγούδι Sealed Curse.Ένα μουσικό διαμάντι που μας επιβεβαίωσε ότι ήρθαμε για να μείνουμε στο χώρο και μας άνοιξε νέους ορίζοντες.

Απο που αντλείτε τις επιρροές σας για την μουσική σας ?

Σαν σχήμα ως μουσικό σύνολο αλλά και ως άτομα , δεν βάζουμε όρια στα είδη μουσικής που ακούμε. Διευρύνουμε τους ορίζοντες με ο,τι ουσιώδες και καινοτόμο αλλά διατηρούμε και τις μουσικές γνώσεις και επιρρόες απο μουσικά ρεύματα του παρελθόντος. Το γεγονός πως ακούμε πολλά είδη μουσικής μας βοηθά στο να διατυπώσουμε καλύτερα αυτό που θέλουμε να πούμε και να εκφράσουμε το συναίσθημα στο κάθε μας κομμάτι. Ακόμη και στην σύλληψη μουσικών ιδεών και γενικότερα
στο θέμα της έμπνευσης τα ερεθίσματα κάποιες φορές πηγάζουν από αγαπημένα μας συγκροτήματα και τραγούδια που χαράχτηκαν στις μνήμες μας. Με αυτό το τρόπο διαλαμπαδεύουμε αυτό που ξεκίνησαν οι παλιοί , το να δημιουργείς δηλαδή κάτι νέο , καινοτόμο και αυθεντικό , σα να σπέρνεις νέο σπόρο σ ένα ήδη δουλεμένο χωράφι, το χωράφι της δικής μας εποχής, μιας εποχής με μεγάλη αφθονία και ποικιλία , εκφράζοντας όμως πάντα και τους "νέους" αλλά και τους "παλιούς". Μια επιρροή παρ' όλα αυτά μπορεί να προκύψει και από κάτι μικρό , που μοιάζει ασήμαντο για τον πολύ κόσμο. Μερικές στιγμές απομόνωσης στη φύση, μια βόλτα σ’ ένα ιστορικό μέρος η και μια συνηθισμένη μέρα σε φρενήρης ρυθμούς πόλης. Αναμφίβολα σε ανθρώπους σαν κι εμάς που κουβαλάμε καθημερινά το "βάρος" της εμπάθειας και της ενσυναίσθησης στις πλάτες μας και παρατηρούμε καθημερινά την κοσμική μας ζωή, μας δίνετε συχνά η δυνατότητα να γράψουμε νέα μουσική η οποία θα χαρακτηρίζετε από έντονη ενέργεια και πολλές φορές να κυμαίνετε σε μεγάλο εύρος συχνοτικού φάσματος. Ακόμη και αυτό μερικές φορές μας επιρρεάζει τόσο πολύ καθώς το βιώνουμε μέσα από την δική μας μουσική, που παίζοντας το κάθε κομμάτι ξανά και ξανά καταλήγουμε σε μια διαδικάσια μουσικής "απόσταξης" και προκύπτει ξαφνικά μια νέα ιδέα, ένα νέο τραγούδι , μια νέα κατεύθυνση.

Η τελευταία σας κυκλοφορία ήταν το single “Documento” το οποίο είναι η τρίτη συνολικά κυκλοφορία σας. Τι προηγήθηκε και τι έπεται του “Documento”; Πότε να περιμένουμε το επόμενο σας «χτύπημα»;

Πολυ σωστά τοποθετηθήκατε για την τελευταία μας κυκλοφορία single 2019 ‘Documento’. Ένα τραγούδι το οποίο αντιλαμβάνεσαι αρκετά για το τι έχει να πει μόνο απο το cover που συνοδεύεται. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία μέσα από διάφορα ήδη ως προς την αισθητική και την γραφή της σύνθεσης, κάποιοι θα πουν πως έχει στοιχεία απο πανκ άλλοι απο ψυχεδέλεια και άλλοι απο φωνητικά ‘Rage against the machine’ . Η ποικιλομορφία και ο πειραματισμός είναι μέρος της ζωής μας και σας το παρουσιάζουμε έντονα μέσα απο την μουσική μας με τον δικό μας προτώτυπο τρόπο και χαρακτήρα μπάντας. Όσο αφορά το τι προηγήθηκε και τι να περιμένετε στη συνέχεια θα σας κάνουμε κάποιες αναφορές για το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το προσεχές μέλλον.
Τέλος του 2016 παρουσιάσαμε περήφανα την πρώτη δισκογραφική μας δουλειά ‘
Space Nest’(LP) , ένα πειραματικό άλμπουμ με διάρκεια 56 λεπτά , 8 κομμάτια , τα περισσότερα μεγάλα σε διάρκεια με αρκετές ψυχεδέλειες. Ένα άλμπουμ με ταξιδι χρωματικού και πνευματικού περιεχομένου από τα βιώματα μας την εποχή εκείνη.  Έπειτα το Πάσχα του 2018 παρουσιάσαμε το μαγικό EPKulning’. Ένα εντελώς διαφορετικό project με άλλα χρώματα και διαφορετικούς ήχους, αφότου συνεργαστήκαμε με δυο φοβερούς μουσικούς. Στα γυναικεία φωνητικά η Αγγελίνα Παπαδοπούλου μας χάρισε το ταλέντο της και στιγμάτισε την τριλογία του καλέσματος. Και με τον Στέφανο Κεεμαν ένα ταλαντούχο παιδί που κατάφερε να δώσει το παραμυθένιο ηχόχρωμα στο κομμάτι Sealed Curse με το τσέλο. Αυτά ως προς το διαχρονικό παρελθόν, στη πορεία θα έχετε την δυνατότητα να έχετε στα χέρια αλλά και τα αυτιά σας , πολυ πιθανόν και στα μάτια σας το επερχόμενο φουλ άλμπουμ ‘Empty Nest. Υπολογίζουμε πως το αργότερο μεχρι τον προσεχές Δεκέμβρη θα υπάρχουν όλα αυτα διαθέσιμα.(photo album - videocliplyric videopostert-shirtsstickers - jewel case cd). Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα για την ώρα το μόνο σίγουρο είναι πως βρίσκονται όλα καθοδόν.
Μπορείτε να μας βρείτε από διάφορες πλατφόρμες facebook-instagram-website-youtube-cd baby- Spotify-bandcamp κ.τ.λ κ.τ.λ πληκτολογώντας μονάχα το όνομα του σχήματος. Δυστυχώς για να δώσουμε λεπτομέρειες σε μεγαλύτερο βάθος για το κάθε project ως προς την αναλύση του χρείαζεται μεμονομένα ξεχωριστή συνέντευξη. 


Τι είναι αυτο που σας προβληματίζει και θα θέλατε να γράψετε για αυτό , είτε μουσικά είτε στιχουργικά ?

Μας έχουν προβληματίσει πολλά θέματα ανά καιρούς και έχουμε γράψει αρκετά μέχρι στιγμής στα τραγούδια μας. Εάν εστιάσετε θα βρείτε μουσική και στίχους που εκφράζουν θυμό , απογοήτευση , πνευματισμό , ιστορία , θλίψη λόγω βίας , lifestyle , πόνο , εσωτερική ανύψωση , καθημερινότητα , συναισθήματα ακόμη όπως και αυτό του έρωτα διατυπωμενο μ' ένα διαφορετικό από το συνηθισμένο τρόπο της φθηνής αναπαραγωγής του από εμπορικά χαζοτράγουδα η διαφημίσεις της τηλεόρασης και των social media. Ένα θέμα που μας προβληματίζει και δεν έχουμε ακόμη αναφερθεί σε αυτό στιχουργικά , είναι αυτό της κακοποιήσης των γυναικών και των ανηλίκων.Λυπηρά πράγματα τα οποία δεν θα πρέπει πλέον να συμβαίνουν και θα πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και καλλιεργούμε την ανάλογη παιδεία στα παιδιά μας προς βελτίωση της ανθρωπότητας. Ενα ακόμη ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της εύκολης πρόσβασης του ανθρώπου σε νέες τεχνολογίες που μπορούν με λανθασμένη χρήση να προκαλέσουν ψυχολογικές διαταραχές σε ένα άτομο οδηγώντας πχ παιδιά σε διπολικές διαταραχές και κάθε λογής ψυχολογικό πρόβλημα που αν δεν εντοπιστεί και δεν θεραπευτεί εγκαίρως φέρνουν το αποτέλεσμα της μη ομαλής προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο και καταλήγουμε να έχουμε συνεχώς αυξημένα ποσοστά αυτοτραυματιζόμενων ή αυτοκτονιών ή ακόμη χειρότερα ακραίων εγκληματικών ενεργειών. Πιστεύουμε πως όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την παιδεία στο σπίτι , σε μια οικογένεια και φυσικά που αλλού στα σχολεία. Σίγουρα αυτά αποτελούν θεματικές για να δημιουργήσουμε έχοντας πάντα κάτι να πούμε και ένα μύνημα να περάσουμε.

Σας έχει τύχει κάτι απρόοπτο επάνω στην σκηνή είτε την ώρα της ηχογράφησης ?

Φυσικα! Σε ποιόν δεν έτυχε άλλωστε που να έχει μπάντα και να βγαίνει για lives ή να ηχογραφεί?
Συμβαίνουν πολλά κυρίως τεχνικής φύσεως όταν έχεις να κάνεις με εξοπλισμούς και live perfomance.Άλλες φορές ισχύει ο νόμος του Μέρφυ και άλλες όχι ειδικά όταν είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Θέλει καλή προετοιμασία και οργάνωση για να μπορείς να επιβιώσεις στις διάφορες αναποδιές αλλά και εγρήγορση. Παραδείγματος χάριν , σ ένα live ο Νίκος παθιάστηκε τόσο που ενώ έκανε perfomance ξεκουμπώθηκε το βύσμα του καλωδίου και μείναμε για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς φωνή , παρ' όλα αυτά το αντιλήφθηκε γρήγορα άρπαξε το καλώδιο το σύνδεσε και μπήκε από το επόμενο μέτρο. Τέτοια είναι λογικό να συμβαίνουν πάνω στην ένταση της στιγμής.
το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσαρμοστείς εκείνη την ώρα και φυσικά να το διασκεδάσεις ! Άλλες φορές θα βγει κάποιο καλώδιο από ένα πεταλάκι άλλες φορές θα ρίξει κάποιος ποτό πάνω στον εξοπλισμό σου και άλλες φορές τα έχεις με τον εαυτό σου. Κάτι που μας συνέβει πρόσφατα στη σκηνή, στο τελευταίο κομμάτι κλείνοντας στο φινάλε ο ένας ενισχυτής της κιθάρας ξεψύχησε και ο ήχος θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι τρικ στουντιακής παραγωγής! Το θετικό σε αυτό ήταν το γεγονός ότι φάνηκε ωραία στο κόσμο από κάτω , αλλά αν μας το ζητήσετενα το ξανακάνουμε σκόπιμα , μάλλον δεν θα μπορέσουμε...

Ποιά σούπερ δύναμη θα θέλατε να έχετε ?

Ωραία ερώτηση ! Και σας έχουμε και την απάντηση ! Θα θέλαμε να μπορούμε να καταργήσουμε την κακία και την απανθρωπιά. Να σταματήσουμε την εκμετάλλευση και την σύγχρονη δουλεία. Να απελευθερώσουμε το ανθρώπινο είδος από ταμπέλες και ετικέτες που τον εμποδίζουν να βλέπει καθαρά περιορίζοντας τις πνευματικές του ιδιότητες. Εν έτη 2019 και σε μια χώρα με τόσο ένδοξο παρελθόν δεν επιτρέπεται να ζούμε υπο αυτές τις συνθήκες. Εν κατακλείδι η υπερδύναμη που θα θέλαμε θα ήταν αυτή που ριζικά θα άλλαζε το κόσμο προς το καλύτερο και όχι το διαιρεμένο σε στρατόπεδα.Περισσότερο φως αντί σκοτάδι.Είμαστε όλοι από το ίδιο υλικό φτιαγμένοι και σε όλους κυλά αίμα στις φλέβες μας. Ευχόμαστε για ένα κόσμο χωρίς πόλεμους και βία , σωματική αλλα και πνευματική, με σεβασμό στο σπίτι μας , τη Γη, που τόσο πολύ πληγώνουμε κάθε μέρα. Ο κόσμος χρειάζετε αφύπνιση και ενότητα.

Ονομάστε τις πέντε αγαπημένες σας μπάντες

 Θα τις κάνουμε σίγουρα 10 καθώς αγαπάμε πραγματικά πολλές σημαντικές μπάντες της παγκόσμιας σκηνής.
1.BLACK SABBATH
2.METALLICA
3.GUNS N ROSES
4.PINK FLOYD
5.DEEP PURPLE
6.SHINEDOWN
7.LINKIN PARK
8.RAGE AGAINST THE MACHINE
9.ALICE IN CHAINS
10.GODSMACK


OFFICIAL  LINKS:
TIDAL https://listen.tidal.com/album/66032404