Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Δίσκοι πυρηνικού καταφυγίου: 5. The Velvet Underground & Nico

Εδώ αναφερόμαστε σε έναν από τους επιδραστικότερους δίσκους στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ένα άλμπουμ που σημάδεψε γενιές και γενιές, παρόλο που όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1967 από τη θρυλική Verve Records γνώρισε μεγαλειώδη αποτυχία. Ξεκινάμε από το εξώφυλλο. Ο θρυλικός Andy Warhol δημιουργεί την περιβόητη "μπανάνα" και ο δίσκος κερδίζει αυτόματα μια θέση στα καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών. Η Nico συμμετέχει σε τρία τραγούδια και οι υπόλοιποι (John Cale, Lou Reed, Sterling Morrison και Maureen "Mo" Tucker) απλά ζωγραφίζουν... Ένα μαγευτικό άλμπουμ.
Για αρχή προτείνω το "Venus In Furs" (αφήνοντας απέξω τα συνηθισμένα "I'm Waiting For The Man" και "Heroin") 
Tip: Το άλμπουμ απαιτεί ιδιαίτερη ακρόαση και ελπίζω όταν το ακούσετε να είσαστε ψυχικά υγιείς. Προτιμότερο να έχετε μαζί σας παρέα (τον κολλητό σας ή την κοπελιά σας - δεν έχει σημασία) και αφού γεμίσετε δυο ποτήρια με πάγο γεμίστε το με ΗΔΩΝΙΚΟ (χωρίς γλυκάνισο) και απολαύστε την μουσική ιδιοφυία των Velvet Underground.
Κλείνω την παρουσίαση με το "Femme Fatale" στο οποίο ξεχωρίζει η καταπληκτική φωνή της Nico.
Δίσκοι Πυρηνικού καταφυγίου
Μια μέρα με καλεί ο Διευθυντής του σχολείου μου στο γραφείο του και μου ανακοινώνει με στόμφο: «Επίκειται πυρηνικός όλεθρος και είναι αναγκαίο να κλειστεί όλο το Γυμνάσιο στο πυρηνικό μας καταφύγιο. Μπορείς να πάρεις μαζί σου μια βαλίτσα ρούχα και είκοσι (20) δίσκους βινυλίου». Πρέπει, λοιπόν, εγώ ο ταλαίπωρος μέσα σε 10’ να διαλέξω αφενός μεν, ποια ρούχα πρέπει να πακετάρω (ήσσονος σημασίας) και ποιους δίσκους να τυλίξω (μείζονος σημασίας).
Ο κατάλογος που ολοκληρώνεται σε είκοσι (20) άρθρα περιλαμβάνει μόνο βινύλια που έχω στην κατοχή μου και τα οποία στη δεδομένη χρονική στιγμή μιλάνε μέσα στην καρδιά μου.
Η λίστα δεν είναι με αξιολογική σειρά.
Links (για τους Δίσκους Πυρηνικού Καταφυγίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου