Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη με το Χρήστο Καλογράννη από τα ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ1.Μετά από χρόνια δισκογραφικής απουσίας, επανέρχεστε με την έκτη δισκογραφική σας δουλειά, που ονομάζεται «Η Μεγάλη Λούπα» πες μου λίγα λόγια;


Είμαστε πολύ περήφανοι για το δίσκο αυτό. Είναι ο έκτος μας στο σύνολο αλλά ο πρώτος μας σαν rock trio! Τον δημιουργήσαμε μέσα σε έξι μήνες μόνοι μας στο δικό μας στούντιο από την αρχή και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. «Η Μεγάλη Λούπα» προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, δίνει νότες σε μία από τις μεγαλύτερες κατάρες της εποχής μας: τη μόνιμη επανάληψη όλων των πραγμάτων. Μιλώντας, είτε για τον ανατροφοδοτικό βρόχο, δηλαδή τον ψυχαναγκασμό της συντήρησης και επανάληψης συμπεριφορών  προκειμένου να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας μας, είτε για τη μόνιμη επανάληψη  του ανθρώπινου κώδικά μας, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφύγει παρά μόνο αν το «πρόγραμμα» μας σταματήσει, ή αν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε το μεγάλο ορίζοντα και να συνειδητοποιήσουμε πως ο κώδικάς μας, δεν είναι παρά μόνο μία “γλώσσα”, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, και να τολμήσουμε να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό, πιο ταιριαστό στον εαυτό μας κώδικα.
«Η Μεγάλη Λούπα», είναι ένας δίσκος, που περιλαμβάνει ανησυχίες, ταξίδια, ελπίδες και διαδρομές που δίνουν ένα γκρίζο χρώμα στις νότες. «Η Μεγάλη Λούπα» σβήνει το φως της ψεύτικης ελπίδας, και περιμένει στο παράθυρο να έρθει το πραγματικό φως. Ενώ η ίδια μουσική θα παίζει πάντα σε επανάληψη.

2.Ποιο τραγούδι σας δυσκόλεψε περισσότερο για να ολοκληρωθεί;


Το κάθε ένα έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας… Αλλά και η δυσκολία έχει την δική της γοητεία.

3.Υπάρχουν μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τον τελευταίο σας δίσκο;


Τις περισσότερες φορές ΝΑΙ! Στο δίσκο αυτόν μιλάμε για “Ελευθερία”. Ελευθερία του μυαλού μας, της ψυχής μας, μιας κατάστασης της ζωής μας που μας ταλαιπωρεί. Δίνουμε αισιοδοξία μέσα από το “Δε θα είμαστε μόνοι” το οποίο μιλάει για αλληλεγγύη, αγάπη και ένωση. Στο “Αναλώθηκα” μιλάμε για το πώς μπορείς να χάσεις τον εαυτό σου μέσα από έναν βαθύ έρωτα δηλαδή καταστρέφοντάς τον…

4.Υπάρχουν στα τραγούδια σου στίχοι που περιλαμβάνουν βιωματικά στοιχεία;


Σαφώς. Μέσα από τα προσωπικά βιώματα έρχεται η εμπειρία. Όταν ζούμε καταστάσεις μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι. Όλα αυτά είναι εικόνες και πράγματα για τα οποία μπορούμε να εκφραστούμε  εφόσον τα έχουμε βιώσει. Είναι πράγματα που μας ενοχλούν, μας πονάνε ή χαιρόμαστε γι’ αυτά και θέλουμε να τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

5.Μετράτε αρκετά χρόνια στην μουσική, πόσο επώδυνο είναι το ταξίδι;


Ναι, 11 χρόνια τώρα… Ζήσαμε και ζούμε ωραίες αλλά και δύσκολες στιγμές. Δε θα το έλεγα επώδυνο κι ας εισπράττουμε στεναχώριες κάποιες φορές. Η μουσική το σταματά αυτό. Η δημιουργία των στίχων και οι ήχοι της μουσικής τα σταματούν όλα και σε απορροφούν. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο και καταλυτικό. Όλα είναι γνώση για να γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Χωρίς το ταξίδι αυτό δε θα μαθαίναμε ποτέ τίποτα από όλα αυτά! 

6.Κεφάλαιο δισκογραφία… Πόσο έχει εξελιχτεί το κομμάτι αυτό στις μέρες μας;

          
Καθόλου μπορώ να πω. Όσο πάει και συρρικνώνεται. Το θέμα βέβαια είναι η ποιότητα της δισκογραφίας και όχι η ποσότητα. Αυτό συμβαίνει βέβαια λόγω της παρακμής της μουσικής βιομηχανίας η οποία είναι σε ύφεση. Οι παράγοντες που το προκαλούν; Πολλοί. Έχει γίνει πολύ δύσκολο για πολλούς καλλιτέχνες να ηχογραφούν σε στούντιο λόγω των χαμηλών εισοδημάτων της μουσικής πλέον.

7.Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που σε ενοχλούν στο χώρο σου;

Εννοείται! Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με κόκκινα  χαλιά ούτε όλα είναι ρόδινα. Γενικά υπάρχουν καταστάσεις που σε θυμώνουν και σε επηρεάζουν αρκετά. Μας ενοχλούν άνθρωποι που κρύβονται πίσω από μάσκες και λένε ψέματα. Θα θέλαμε να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των καλλιτεχνών. 

Επίσης με ενοχλεί το ραδιόφωνο όταν παίζει την ίδια μαλακία συνέχεια!

 

8.Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;


Να κάνουμε αυτό που θέλει η ψυχή μας με όποιο κόστος. Τότε θα είμαστε ελεύθεροι!
Σε ευχαριστούμε πολύ, να είσαι καλά!


OFFICIAL LINKS

www.gimnakalwdia.gr

www.facebook.com/gimnakalwdia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου