Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Συνέντευξη με τους Mind Terrorist

Οι Mind TerrΩrist κυκλοφόρησαν πρόσφατα το νέο τους δίσκο “A Moment To Eternity” και για το λόγο αυτό αδράξαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον τραγουδιστή της μπάντας Κώστα, για τη νέα αυτή κυκλοφορία, καθώς και για τις μελλοντικές τους σκέψεις.
Καταρχάς, αφού σας συγχαρώ για το νέο σας δίσκο, θα θέλαμε να συστηθείτε ως συγκρότημα ώστε οι αναγνώστες του rocktime.gr να λάβουν ορισμένες πληροφορίες για τους Mind Terrorist.
 Γεια σου Δημήτρη! Σε ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας κάποιες πληροφορίες για τη νέα μας κυκλοφορία. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν. Οι Mind Terrorist ξεκίνησαν πριν πέντε περίπου χρόνια στη Λάρισα, ως προσωπικό σχήμα, με τη βοήθεια ενός ακόμη μουσικού, και με αυτή τη σύνθεση κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας mini album το 2012, με τίτλο «Once upon a heartbeat». Έπειτα, η θετική ανταπόκριση που βρήκε, εντός κι εκτός συνόρων, με έκανε να αναζητήσω μέλη και να προσπαθήσω να διαμορφώσω μια σταθερή σύνθεση, η οποία υπάρχει από τα τέλη του 2013. Επομένως το πράγμα έχει πλέον σχηματοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια σε ένα πενταμελές συγκρότημα. Το 2014 κυκλοφορήσαμε την πρώτη ουσιαστικά ολοκληρωμένη μας δουλειά «Fragments of human decay», και πλέον κρατάμε στα χέρια μας το πιο πρόσφατο δημιούργημά μας «A moment in eternity». Η σύνθεση της μπάντας είναι: Κώστας (φωνή), Θάνος (κιθάρα), Ζάχος (κιθάρα), Γρηγόρης (μπάσο), Ορέστης (τύμπανα).
 
Νέος δίσκος λοιπόν, το “A Moment To Eternity”. Μάλιστα το απολαύσαμε πρόσφατα, στη Λάρισα, το Σάββατο 7 Μαΐου, στο release party στο Μεταλλουργείο. Μίλησέ μας για την ηχογράφηση, το mixing καθώς και για το εξώφυλλο του δίσκου.
Σε αυτή τη δουλειά αποφασίσαμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα studios στα οποία ηχογραφούσαμε και μιξάραμε. Όχι διότι δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ως τώρα, κάθε άλλο, απλά θέλαμε να δοκιμάσουμε διαφορετικές δυνατότητες. Ηχογραφήσαμε λοιπόν στα Audiolab Studios στη Λάρισα, μια διαδικασία που κράτησε περίπου ένα μήνα. Είχαμε πλήρη ελευθερία να πειραματιστούμε και όλο το χρόνο φέρουμε το πράγμα εκεί που θέλαμε, και σε αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τον Κώστα Καραγασλή, τον οποίο αισθανθήκαμε γρήγορα ως το έκτο μέλος της μπάντας μας. Επαγγελματίας, μα και πολύ καλός φίλος και αυτό είναι πολύ σημαντικό και φαίνεται και στο αποτέλεσμα. Η μίξη έγινε στα γερμανικά Nebelhorn Studios, για τα οποία είχαμε ήδη πολύ καλές συστάσεις από γκρουπ με παρόμοιο με εμάς ήχο, οπότε γνωρίζαμε τι να περιμένουμε. Όλα λειτούργησαν άψογα και είμαστε πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα. Μια καθαρή και μοντέρνα παραγωγή, ακριβώς αυτό θέλαμε και είμαστε χαρούμενοι που το έχουμε. Το εξώφυλλο και γενικά όλο το artwork το επιμελήθηκε ο Γερμανός Richard Manson, στην ουσία συμπληρώνει τον τίτλο του album, σχηματοποιώντας παράλληλες πραγματικότητες.

Ο δίσκος μέχρι τώρα πηγαίνει, εξ’ όσων γνωρίζω, πολύ καλά. Η digipack έκδοση ήδη εξαντλήθηκε (σ.σ. ευτυχώς πρόλαβα). Είστε ευχαριστημένοι με τις έως τώρα πωλήσεις;
Έχουμε πραγματικά εκπλαγεί από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση. Μόλις κατά την τρίτη μέρα κυκλοφορίας, η limited digipack έκδοση των 222 cds εξαντλήθηκε, ενώ τώρα, μετά τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας, οι πωλήσεις πλησιάζουν τετραψήφιο νούμερο, κάτι που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση τόσο γρήγορα. Η όλη κινητικότητα σχετικά με το album υπάρχει κυρίως στο εξωτερικό, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί φίλοι από Ελλάδα που μας στηρίζουν έμπρακτα.
Πόσο σημαντική ήτανε η βοήθεια της εταιρείας στην ηχογράφηση και προώθηση του δίσκου;
Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς, όχι που βρήκαμε μια εταιρία για να κυκλοφορεί τις δουλειές μας, αλλά που μας επιτρέπει να κινηθούμε πολύ ελεύθερα στις αποφάσεις μας, και η στήριξή της δεν περιορίζεται στα «συμφωνημένα και υπογεγραμμένα». Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όποτε ζητήσαμε κάτι, το είχαμε πάντοτε, υπάρχει κατανόηση και αμοιβαίος σεβασμός. Όλα τα έξοδά μας από την πρώτη μας δουλειά ως τώρα είναι καλυμμένα, οι ηχογραφήσεις, τα artworks, τα videos, το merch μας,  και αυτό είναι κάτι που ως πακέτο σπανίζει απ’ όσο γνωρίζω στις μέρες μας, ειδικά για μπάντες που κατατάσσονται αντικειμενικά στη μικρομεσαία κλίμακα αναγνωρισιμότητας, όπως εμείς. Όσον αφορά στην προώθηση, εκεί υπάρχει η δυνατότητα διανομής σε μία σειρά από χώρες, όμως στηριζόμαστε πολύ και στα δικά μας μέσα και δυνατότητες, για την ώρα αναζητώντας δικλείδες διανομής σε Αμερική και Ιαπωνία.

Δεδομένου του γεγονότος ότι κάποια μέλη της μπάντας έχουν μετακομίσει για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, είναι εφικτό το γεγονός να γίνουν κάποιες συναυλίες για την προώθηση του δίσκου; Να θυμίσω στους αναγνώστες μας ότι στη συναυλία του Warrel Dane στη Λάρισα στις 12 Νοεμβρίου 2015, στην οποία συμμετείχατε ως support, είχες δηλώσει ότι αυτή ήτανε η τελευταία σας εμφάνιση. Μήπως, λόγω της επιτυχίας του δίσκου, να ελπίζουμε σε κάποιες εμφανίσεις;

Πράγματι, δύο από εμάς βρισκόμαστε για την ώρα και ίσως για κάποια χρόνια στο εξωτερικό, στα δύο άκρα του πλανήτη, οπότε ότι και να γράψω γύρω από αυτό το θέμα είναι κάτι που ειλικρινά δε γνωρίζω πώς μπορεί να εξελιχτεί. Για εμάς, επειδή γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε αυτό, ήταν σημαντικό να εστιάσουμε πριν μετακινηθούμε στο να καταφέρουμε να έχουμε μια δουλειά στα χέρια μας, και αυτό, με τις συνθήκες που επικρατούσαν, την πίεση χρόνου αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. Από το Γενάρη ως τώρα μας έχουν γίνει προτάσεις για συναυλίες σε τρεις χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα, όπως επίσης και μιας περιοδείας στην Ευρώπη, τις οποίες δυστυχώς απορρίψαμε. Δεν είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό, όμως θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο να ισορροπήσουμε μεταξύ επαγγελματικών/προσωπικών υποχρεώσεων και μπάντας, γνωρίζοντας το κόστος που αυτό μπορεί να έχει, ακόμα και για το ίδιο το μέλλον των Mind Terrorist, αφού ίσως δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όσο θα θέλαμε τη νέα μας δουλειά. Το μέλλον θα δείξει το πώς θα μπορέσουμε να κινηθούμε στον τομέα των συναυλιών.

Επανέρχομαι ξανά στο ζήτημα της δικής σου μετακόμισης στο εξωτερικό καθώς και του Ορέστη. Πώς διαγράφεται το μέλλον των Mind TerrΩrist;
Αινιγματικό θα έλεγα (γέλια). Επέτρεψε μου να βάλω και εγώ ένα ερωτηματικό. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Θέλουμε πολύ να συνεχίσουμε. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτούς μιας μπάντας που παίζει για αναγνωρισιμότητα, επαγγελματική καταξίωση και καλλιτεχνική έκφραση. Είμαστε φίλοι, περάσαμε και οι πέντε αρκετά πράγματα μαζί, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες που είχαν να κάνουν και με την μπάντα μας, δεθήκαμε πολύ μέσα από τις αποφάσεις μας και θέλουμε να προχωρήσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορούμε να ηχογραφούμε, όμως δε θέλουμε να μείνουμε μόνο εκεί, καθώς το πράγμα θα είναι κάπως απρόσωπο, είναι τεράστια η απόσταση, και πλέον με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας, η δυνατότητα να παράγουμε δίσκους είναι δεδομένη. Θέλουμε όμως  να κάνουμε συναυλίες, και ίσως καταλήξουμε σε κάποιες πολύ επιλεκτικές, εκεί όπου θα κρίνουμε ότι είναι εφικτό και για τους πέντε μας. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία μπάντα που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους θέματα, οπότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προχωρούμε.

 Πληροφορήθηκα ότι προς το τέλος του έτους το “A Moment To Eternity”  θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο. Πιστεύεις ότι έχουμε μια ανάσταση του βινυλίου στην εποχή μας;
Βινύλιο is back, γιατί η Ιστορία κάνει κύκλους, και γιατί οι φίλοι της μουσικής ακολουθούν την γενικότερη τάση του ανθρώπου να νοσταλγεί και να επιστρέφει στο παραδοσιακό, ώστε να ξαναβρεί μέσα στο απρόσωπο της εποχής μας τον αυθεντικό του εαυτό. Διαβλέπω την κρίση του ψηφιακού ήχου γιατί πολύ απλά το όλο πράγμα έχει κορεστεί, επομένως υπάρχουν ήδη τάσεις διαφυγής σε κάτι πιο ζεστό, πιο οικείο, πιο παλιό και γνώριμο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε προγραμματίσει την κυκλοφορία του νέου μας album και σε βινύλιο, ίσως προς το τέλος της χρονιάς ή τον επόμενο χρόνο, ώστε να κρατήσουμε μια διάρκεια στη γενικότερη διαδικασία της κυκλοφορίας και της προώθησης.
Ποιες είναι οι μπάντες που επηρέασαν τη δουλειά σας και (εάν διαφέρουν) πες μας και μερικά αγαπημένα σου συγκροτήματα.
Υπάρχει πληθώρα συγκροτημάτων και ήχων που μπορώ να αναφέρω. Είναι πολύ θετικό για εμάς το ότι ακούω από ολοένα και περισσότερο κόσμο να μου λέει ότι έχουμε αποκτήσει ένα δικό μας ήχο και μια δική μας ταυτότητα, από τη μίξη επιρροών και στοιχείων που βάζουμε στη μουσική μας. Μας αρέσει αυτό και επιβεβαιώνει το ότι τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα προκύπτουν πάντοτε μέσα από τη σύνθεση πραγμάτων. Είμαστε επηρεασμένοι από όλο το φάσμα της metal μουσικής, κυρίως από μπάντες της heavy, death και hardcore/metalcore. Προσπαθούμε πάντως να φιλτράρουμε τις επιρροές μας, έτσι ώστε να δώσουμε ένα προσωπικό στίγμα στη μουσική, όσο αυτό είναι δυνατό. Η βάση μας είναι το σκληρό heavy, όμως έχουμε και αρκετά διάσπαρτα στοιχεία από τα προαναφερθέντα είδη. Όσον αφορά συγκεκριμένες επιρροές, σίγουρα συγκροτήματα του σουηδικού μελωδικού death ήχου, όπως In Flames, At the Gates, κλασικά ονόματα όπως Iron Maiden, επίσης γκρουπ της thrash όπως Slayer, Sepultura, The Haunted και πιο crossover πράγματα, όπως Pantera, Hatebreed, Agnostic Front, Machine Head, As I Lay Dying.

Θα ήθελες να αναφέρεις-ευχαριστήσεις κάποια άτομα που σας βοήθησαν στην καριέρα σας;
 Βεβαίως. Τους Κώστα Καραγασλή, Μιχάλη Αδαμόπουλο, Michael και Sebastian από την OPOS Records, Κώστα Μπέσιο και Γιώργο Γεράση, Troy Southgate, Richard, Major Williams, Frank, David, Δημήτρη Σαλτογιάννη, Benny R. Και φυσικά, όσους μας στήριξαν στην πραγματοποίηση συναυλιών, όσους βοήθησαν στην προώθηση των albums μας μέσω fanzines, περιοδικών και ραδιοφώνου. Τέλος, φίλους και fans μας σε όλο τον κόσμο, που στήριξαν έμπρακτα την μπάντα με την αγορά cds, t-shirts και λοιπού merch μας.
 Αφού σε ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας θα θέλαμε η τελευταία φράση να ανήκει σε σένα.

Δημήτρη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά για τη φιλία και τη στήριξη στους Mind Terrorist αυτά τα χρόνια. Δικαιωματικά, το αριθμημένο «002» βινύλιό μας σου ανήκει και θα σου το κρατήσω από τώρα, γιατί ξέρω πόσο πολύ το θέλεις. Σε ευχαριστούμε πολύ, συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις με την προβολή αξιόλογων ελληνικών σχημάτων, το έχει ανάγκη η σκηνή μας. Οι αναγνώστες του rocktime.gr  μπορούν να μάθουν περισσότερα για εμάς μέσα από το προφίλ μας στο facebook:
www.facebook.com/onceuponaheartbeat
 
Πρωτοδημοσιεύθηκε στο rocktime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου