Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη με το Νίκο Αποστολάκο



Ποια είναι η μουσική σου ιδεολογία;

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα χαρακτήριζα  ως μουσική ιδεολογία, βρίσκομαι σ’ εκείνη την όχθη που προσπαθεί συνεχώς να δημιουργεί. Και δεν το κάνω φυσικά από υποχρέωση, αλλά από ανάγκη. Μουσική κάνουμε γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι διέξοδος, έκφραση και τρόπος ζωής. Είναι για μας το «αναπόφευκτο».

Πες μου κάποια στοιχεία του εαυτού σου;

Από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί μάλλον να κάνει κάποιος, να μιλήσει για τον εαυτό του. Έχω δύο όψεις που παλεύουν μεταξύ τους, αυτήν του κοινωνικού ανθρώπου και την άλλη του καλλιτέχνη που γνωρίζει συχνά πυκνά την απομόνωση και θέλει να ζει σ’ αυτή. Και λέω «γνωρίζει» εννοώντας το περιοδικό της υπόθεσης, μια και λόγω της καθημερινότητας που τρέχει η απόλαυση της απομόνωσης δείχνει να είναι πολλές φορές μεγάλη πολυτέλεια. Πορευόμαστε ανάμεσα στην αξεπέραστη ευαισθησία και το σκληρό σημερινό παρόν.

Nέο Single με τίτλο «TO KOΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ». Τι κάνει το αυτό το τραγούδι να ξεχωρίζει από τα άλλα;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε και με ποιο τρόπο, το κορίτσι είναι γεμάτο εικόνες και μία μεγάλη γλυκιά αγανάκτηση που συνοψίζεται σ’ ένα  «γαμώτο σου». Μία αγανάκτηση συνειδητοποίησης ότι εκείνη είναι το παν. Ότι εκείνη είναι η μεγαλύτερη ανάγκη σου, ο θόρυβος που ακούγεται από τη φλέβα σου όταν χτυπά. Μέσα στις άπειρες εκλείψεις σου, εκείνη βασιλεύει πάντα δείχνοντας το δρόμο. Και δεν μιλάμε για το σωστό δρόμο, μιλάμε για το δρόμο της. Δεν ξέρω για το τραγούδι, αλλά η ηρωίδα του σίγουρα ξεχωρίζει!

Που μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Με download από το itunes στο παρακάτω link:
και φυσικά μπορεί κανείς να το ακούσει στο youtube στο:
https://www.youtube.com/watch?v=wWI9K71Ahd8

Ποιο τραγούδι σου αγαπάς ιδιαίτερα και χαίρεσαι να το τραγουδάς;

Δεν είναι φυσικά ένα όπως μπορείτε να καταλάβετε, αλλά αν θέλουμε να το περιορίσουμε όσο γίνεται θα έλεγα ότι το «Θέρος»  κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Το «Θέρος»  του οποίου ο πρώτος στίχος είναι αυτήν την εποχή πολύ επίκαιρος: «παραμονές καλοκαιριού, εκείνη εδώ κι εγώ αλλού».

Στα τραγούδια που ερμηνεύεις έχει πιο πολύ σημασία ο στίχος ή  μουσική;

Ζούμε στη χώρα των ποιητών, οπότε μοιραία θα έλεγα ότι ο στίχος αποτελεί κεντρικό ρόλο στα τραγούδια μου και όχι μόνο φυσικά στα δικά μου. Είναι η γλώσσα μας τέτοιας αξίας και σημασίας, που η ερμηνεία ενός τραγουδιού σε αυτήν σε βάζει αυτόματα σε μία τόσο γοητευτική διάσταση, χαρίζοντας σου την εμπειρία μιας ξεχωριστής πραγματικά μαγείας, αυτήν του ελληνικού λόγου.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις ταμπέλες που μπαίνουν στη μουσική;

Τις έχω από καιρό αποκηρύξει, χρησιμεύουν στη «χονδρική» κατάταξη των ειδών και εξυπηρετούν την άμεση προσέγγιση μαζών και κουλτούρας. Είναι σαν να περιγράφεις έναν άνθρωπο χρησιμοποιώντας το χρώμα του, «άσπρος», «μαύρος», «κίτρινος».  Ουσιαστικά δεν ξέρεις τίποτα γι αυτόν. Έτσι ακριβώς λειτουργούν κατά τη γνώμη μου και οι ταμπέλες στη μουσική. Μετά τον πρώτο επιφανειακό χαρακτηρισμό, έρχεται το ψάξιμο και η ανάλυση. 

Κλείνοντας, πιστεύεις ο ανταγωνισμός στον οποίο «βάζουν» τα παιδιά , αφήνοντας τα συμμετέχουν σε τηλεοπτικά talent shows  τους κάνει καλό ή λειτουργεί αρνητικά;

Η ελευθερία της επιλογής είναι σπουδαίο πράγμα. Τα παιδιά συμμετέχουν σε κάτι που τους αρέσει, σπανίως θα συναντήσεις ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε αυτό παρά τη θέλησή τους. Ο ανταγωνισμός σε όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνίας μας υπάρχει, πόσο μάλλον στην τέχνη, πόσο μάλλον σ’ αυτήν των περιορισμένων  δυνατοτήτων ελληνική αγορά. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό να βρεθούν από νωρίς σ’ αυτόν τον δύσκολό στίβο και να πάρουν μία καλή γεύση της κατάστασης από τα μικράτα τους. Κανείς δεν πρέπει να γελιέται σχετικά με αυτό που ονομάζεται τέχνη και να πιστεύει ότι θα ζήσει μέσα σε ροζ συννεφάκια ευτυχίας. Ο χώρος είναι σκληρός και όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα σε αυτόν οι απαιτήσεις μεγαλώνουν υπέρογκα. Είμαι της άποψης του «ψησίματος» του καλλιτέχνη, οπότε δεν μπορώ να διαφωνήσω πολύ με τα talents shows. Το θέμα είναι πάντα τι κάνεις όταν το show τελειώσει. Και όπως έχει πει και ο Freddie Mercury, “Show Must Go On”. Από ποιους είναι η ερώτηση. Από όσους σταθούν στα πόδια τους και μπορέσουν να το συνεχίσουν, είναι η απάντηση. Από όσους έχουν το ταλέντο και τη μαγιά να βγουν μπροστά και να φωνάξουν για την τέχνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου